Welk hondenvoer moet ik nemen

“Wat moet ik mijn hond voeren?“ is misschien wel de meest gestelde vraag aan een dierenarts. Het is natuurlijk heel belangrijk om je hond de juiste hoeveelheid in gebalanceerd dieet te voeren. Om te begrijpen wat en hoe je hond te voeren moet je begrijpen wat de voedingsbehoeften van je hond zijn.

Wat zijn de voedingsbehoeften van honden?

De zes basis voedingsstoffen zijn water, eiwitten(proteïne), vetten, koolhydraten, mineralen en vitaminen. Deze voedingstoffen zijn essentieel deel van een honds dagelijkse dieet en maken deel uit van basis functies van het lichaam. De minimale benodigdheden voor veel voedingstoffen is de voedingsbehoefte vastgesteld. In tegenstelling zijn de maxima maar van sommige vastgesteld en zijn er toxiciteitsresultaten vastgesteld. Iets wat er minder goed word begrepen is wat er over tijd gebeurt met langdurige ontoereikende of overmatige inname.
Raadpleeg eventueel je dierenarts voor de specifieke behoeften van die jouw hond nodig heeft.

Waarvoor moet ik zoeken in hondenvoer?

Het beste advies wat je kan ontvangen over het voeren van je hond is dit: Geef het voer van de beste kwaliteit dat je kan veroorloven. Het verschil tussen A-merken en B-merken staat niet op de verpakking maar in de kwaliteit en bron van de ingrediënten. Verglijkbaar voer hebben misschien dezelfde hoeveelheid voedingstoffen maar er kan een groot verschil zitten in de verteerbaarheid.

De ingrediënten van dierenvoer staat in volgorde van gewicht. Elk ingrediënt word gewogen wanneer het word toegevoegd en sommige zoals vers vlees bevatten veel water waarvan veel verloren gaat tijdens bereiding. Wat betekent dat een droog voer wat graan als ingrediënt vermeld beter kan zijn dan één die vlees vermeld.

Hier zijn wat handige tips om te helpen beslissen wat je hond voert.

  • Selecteer voer met herkenbare ingrediënten. Als de meerderheid van de ingrediënten je onbekend zijn vind een ander.
  • Neem een laag calorie voer. De meeste volwassen, gesteriliseerde of huis honden hebben niet zoveel beweging nodig. Het voer moet relatief weinig calorieën hebben. Ideaal minder dan
    350 calorieën per 100 g. Als het voer 500 calorieën per 100 g heeft hoef je maar heel weinig voer te geven wat niet bevredigend is. Om het erger te maken met hoog calorie voer is
    dat wanneer je wat extra brokjes geeft vliegen de kilo’s eraan.

Hoeveel moet ik geven?

De ideale methode voor het bepalen van hoeveel calorieën je moet geven word bepaald het magere gewicht van je hond zou moeten zijn. Helaas betekent dat je constant de staat van je hond in de gaten houdt en dit is niet altijd even praktisch.

Je dierenarts kan een goede indictie geven over hoeveel je hond per dag nodig heeft op basis van de levensstijl en conditie. De energie behoeften van de gemiddelde hond die binnen woont, lichte dagelijkse beweging krijgt en gesteriliseerd is word berekend met de volgende formule:
30 x gewicht(kg) + 70 = Dagelijks calorie behoefte

Wees ervan bewust dat maar weinig honden gemiddeld zijn en daarom deze formule maar een startpunt is. De meeste honden dagelijks minder calorieën nodig en paar zullen iets meer nodig hebben. Dit dagelijks totaal bevat ook de snacks en beloningen die de hond per dag krijgt. Mocht je hond gewicht moeten verliezen kan je dierenarts een calorie arm dieet voorschrijven wat meestal 70% tot 90% van de berekende hoeveelheid is.

Hoe vaak moet ik voer geven?

Honden zijn van nature jagers waardoor ze gespecialiseerd maag-, darmstelsel hebben die ze toestaan om een grote maaltijd te eten en daarna tot twee dagen niet. Alhoewel het voor de meeste honden één of twee keer per dag de voorkeur heeft.

Ongeacht het voer schema voorkom dat je hond veel beweegt direct na een grote maaltijd vooral honden die te snel eten. Hier voorkom een aantal problemen mee zoals darmobstructie, opgeblazen gevoel of andere ernstige spijsverteringsstoornissen.
Zorg ervoor dat je hond altijd bij schoon drink water kan.

Bron VCA Hospitals